In de lente en zomer kleurt de lucht soms ineens oranje, zo ook de komende dagen! Auto’s, ramen en… je zonnepanelen zitten onder een laagje stof. Grote kans dat het Saharastof is. Mooi om te zien misschien, maar slecht nieuws voor je zonnepaneel-opbrengst. In deze blog leggen we uit wat Saharastof precies is, hoe het je zonnepanelen beïnvloedt, en – nog belangrijker – wat je eraan kunt doen.
Wat is Saharastof?
Saharastof is fijn zand uit de Sahara dat door de wind duizenden kilometers wordt meegevoerd. In bepaalde weersomstandigheden komt het tot in Nederland. Meestal gebeurt dit in het voorjaar of de zomer. Je herkent het aan de oranje waas in de lucht en het dunne laagje stof op alles wat buiten staat.
Meer weten over Saharastof? Kijk op de site van het KNMI
Wat doet Saharastof met je zonnepanelen?
Zonnepanelen werken op zonlicht. Hoe schoner ze zijn, hoe meer zonlicht ze kunnen omzetten in energie. Een laagje stof, hoe dun ook, houdt licht tegen. En dus levert je installatie minder op.
Onderzoek laat zien dat de opbrengst met 10 tot wel 20% kan dalen door Saharastof. Zeker als het langere tijd droog blijft en het stof blijft liggen.
Worden zonnepanelen niet vanzelf schoon door regen?
Soms wel, maar vaak niet goed genoeg. Een klein buitje spoelt het ergste stof misschien weg, maar laat ook vlekken en strepen achter. Net als op je autoruit. Pas bij een flinke regenbui worden je panelen écht schoon, zelfs dan niet altijd grondig.
Wil je zeker weten dat je panelen top blijven presteren? Dan is professionele reiniging de beste keuze.
Tip: Check je opbrengst
Heb je een app of monitoringssysteem? Dan kun je precies zien hoeveel stroom je panelen opwekken. Zie je ineens een dip, bijvoorbeeld na opkomst van bloedregen of een stofwolk? Dan is het tijd om je panelen te laten reinigen.
Saharastof voorkomen kan niet, maar wel aanpakken
We kunnen het stof niet tegenhouden, maar we kunnen wel zorgen dat je zonnepanelen er zo min mogelijk last van hebben. Door ze op tijd professioneel te laten schoonmaken, voorkom je rendementsverlies en haal je het maximale uit je installatie.
Wil je ook in de lente en zomer topopbrengst uit je zonnepanelen? Houdt Saharastof in de gaten en plan op tijd een reiniging in.